PAIS VALENCIÀ

 El delegat de l’IEC a Castelló, Vicent Pitarch, participa a la 44a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Vicent Pitarch va fer un parlament ahir al cim del Tossal del Rei en homenatge a Pompeu Fabra a l’arribada de la Flama de la llengua catalana
Aquest diumenge, 17 de febrer, la Flama de la Llengua Catalana arribava al cim del Tossal del Rei de la ma de l’Agrupació Excursionista de Catalunya.
Cap a les 9.30h aquest grup, el Centre Excursionista de Castelló, la Iniciativa Cultural de La Franja i Castelló per la Llengua ens trobàvem a Fredes i empreníem la marxa cap al cim. Més de 30 persones vam compartir experiències i anècdotes durant set quilòmetres envoltats dels magnífics paratges de la Tinença de Benifassà.
En fer cim, vam plantar la senyera al límit de les tres comunitats autònomes: Catalunya, Aragó i el País Valencià. Al voltant de la Flama de la Llengua Catalana vam homenatjar la figura de Pompeu Fabra i vam llegir diferents parlaments. Josep Tàpias, president de l’Agrupació Excursionista de Catalunya, va fer de mestre de cerimònies i va donar la paraula als representants de les associacions. En primer lloc va intervindre Jordi Pino, sots-president segon de l’AEC, que remarcava el simbolisme del cim i esperonava a la necessitat de seguir lluitant units en la defensa de la llengua. En segon lloc va intervindre Guillem Palomo, president del Centre Excursionista de Castelló, que va fer especial èmfasi en la reivindicació de la unitat de la llengua catalana i va assenyalar el ferm compromís amb la llengua de les entitats excursionistes del nostre país. Tot seguit, la intervenció de Vicent Pitarch -delegat de l’IEC a Castelló i membre del CEC- es va centrar en la figura de Pompeu Fabra, clau en la normalització de la llengua. Pitarch també va animar les entitats excursionistes a institucionalitzar l’acte de pujar la flama als cims de les nostres terres. El parlament de Castelló per la Llengua el va llegir Maria Nebot, que va recordar els atacs contra el català i la importància de mantenir-se units per a fer-hi front: “per a construir un futur de dignitat per a la llengua catalana ens caldrà aplegar esforços, coordinar accions i mantenir-nos ferms i units davant dels qui ens volen dividits i, més prompte que tard, vençuts”. I va explicar: “és el que intentem fer a Castelló per la Llengua, i la nostra unitat d’acció ha suposat un petit revulsiu a la defensa del valencià a la ciutat”. Artur Quintana, president de la Iniciativa Cultural de La Franja, explicava les greus agressions de la Comunitat Autònoma d’Aragó a la llengua, que tracten d’invisibilitzar fins al punt de substituir-ne el nom per “aragonés oriental”. En l’última intervenció, Josep Tàpies va reivindicar la plena normalitat del català: “ens cal seguir lluitant per la normalització de l’ús del català”.
L’acte es cloïa amb l’himne d’Els Segadors i l’Agrupació Excursionista de Catalunya ens va obsequiar amb un fanal amb la flama de la llengua catalana, que mantindrem viva fins l’any vinent.


Castelló per la Llengua participa en la 44a Renovació de la Flama de la llengua catalana al Tossal del Rei

Diumenge, 17 de febrer  de 2013, la Flama de la Llengua Catalana arribava al cim del Tossal del Rei de la ma de l'Agrupació Excursionista de Catalunya.
Cap a les 9.30h aquest grup, el Centre Excursionista de Castelló, la Iniciativa Cultural de La Franja i Castelló per la Llengua ens trobàvem a Fredes i empreníem la marxa cap al cim. Més de 30 persones vam compartir experiències i anècdotes durant set quilòmetres envoltats dels magnífics paratges de la Tinença de Benifassà.
 
En fer cim, vam plantar la senyera al límit de les tres comunitats autònomes: Catalunya, Aragó i el País Valencià. Al voltant de la Flama de la Llengua Catalana vam homenatjar la figura de Pompeu Fabra i vam llegir diferents parlaments. Josep Tàpies, president de l'Agrupació Excursionista de Catalunya, va fer de mestre de cerimònies i va donar la paraula als representants de les associacions. En primer lloc va intervindre Jordi Pino, sots-president segon de l'AEC, que remarcava el simbolisme del cim i esperonava a la necessitat de seguir lluitant units en la defensa de la llengua. En segon lloc va intervindre Guillem Palomo, president del Centre Excursionista de Castelló, que va fer especial èmfasi en la reivindicació de la unitat de la llengua catalana i va assenyalar el ferm compromís amb la llengua de les entitats excursionistes del nostre país. Tot seguit, la intervenció de Vicent Pitarch -delegat de l'IEC a Castelló i membre del CEC- es va centrar en la figura de Pompeu Fabra, clau en la normalització de la llengua. Pitarch també va animar les entitats excursionistes a institucionalitzar l'acte de pujar la flama als cims de les nostres terres. El parlament de Castelló per la Llengua el va llegir Maria Nebot, que va recordar els atacs contra el català i la importància de mantenir-se units per a fer-hi front: “per a construir un futur de dignitat per a la llengua catalana ens caldrà aplegar esforços, coordinar accions i mantenir-nos ferms i units davant dels qui ens volen dividits i, més prompte que tard, vençuts”. I va explicar: “és el que intentem fer a Castelló per la Llengua, i la nostra unitat d'acció ha suposat un petit revulsiu a la defensa del valencià a la ciutat”. Artur Quintana, president de la Iniciativa Cultural de La Franja, explicava les greus agressions de la Comunitat Autònoma d'Aragó a la llengua, que tracten d'invisibilitzar fins al punt de substituir-ne el nom per “aragonés oriental”. En l'última intervenció, Josep Tàpies va reivindicar la plena normalitat del català: “ens cal seguir lluitant per la normalització de l'ús del català

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada